כללי
דג הגופי, אשר מגיע אלינו במקור מדרום אמריקה (מאי הקרוי טרינידד), הוא אחד הדגים הצבעוניים והיפים ביותר בממלכת המשריצים ואף בקרב כלל דגי הקהילה. זנבותיהם וגופם של דגי הגופי, המעוטרים במופעי צבעים שונים ומגוונים ובטקסטורות ומבנים כמעט אינסופיים – הם אלה שהעניקו לו את פופולאריותו בקרב מספר מגדלים כה גדול בארץ ובעולם. כיום, נחשב הגופי לדג הנפוץ ביותר בעולם, הן בחנויות הדגים והן אצל חובבים ולאחרונה אף במקורות מים טבעיים! אחד הגורמים לכך הוא פופולאריותו הרבה של הדג המנוגדת למחיר הזול שלו בחנויות. גורם נוסף לכך הוא עמידותו יוצאת הדופן של הדג בתנאי מים שונים. כהוכחה לכך- משמש דג הגופי כ"סטרטר" בתהליך ה"סייקל" מקרים רבים. מקור שמו של דג הגופי, מצוי בשמו של החוקר אשר גילה אותו לראשונה-"רוברט גון לחמר גופי". היכרות ראשונה זו של האנושות עם דג הגופי נעשתה בשנת 1866. את דג הגופי אפשר למצוא ולשכן באקווריומים מסוגים שונים: מאקווריומי צמחייה ועד לאקווריומי קהילה טבעיים, ולאחרונה יש דיווחים אף על שיכונו באקווריומי מים מליחים. דג הגופי המקורי(הטבעי) מאופיין בצבעים דהויים ואינו דומה לדג הגופי הצבעוני המוכר לנו כיום. שנים של רבייה סלקטיבית והשבחת הזן הטבעי הקנו לו את הצבעוניות הייחודית המאפיינת כיום בעיקר את זכרי הגופי(אך גם את הנקבות במידה מסוימת). אותה רבייה סלקטיבית, היא גם הגורם לכך שפרטים שונים של דג זה מאופיינים כיום במבנים שונים לגמרי באזור זנבם ובמופעי צבעים שונים לגמרי גם כן אחד מן השני. ישנם גופים בעלי זנבות המאופיינים במנה שפיצי(זנב סיכה) וישנם למשל גם כאלה המאופיינים בזנבות בעלי מבנה מעוגל( זנב "מגל"). עקב תפוצתו, דג הגופי ידוע בכמה וכמה שמות נרדפים, והבולט שבניהם: "דג המיליון"(millons fish).
גידול באקווריום
עקב היותו דג קטן ולא תזיזיתי מאוד, דורש הגופי אקווריום בנפח של 40 ליטר בלבד. את האקווריום אפשר לעצב בשלל סגנונות ואמצעים, וזאת משום שדג הגופי אינו דורש כל תנאים מיוחדים או מרחב שחייה ניכר. באקווריום בו משוכן דג הגופי יש לדאוג לתנאים בסיסיים בלבד. תנאים אלה יושגו ע"י מערכת פילטרציה סבירה מבחינה פיזית וביולוגית(מדיות ביולוגיות) וכן ע"י החלפות מים קבועות וטיפול נכון ושוטף באקווריום ובמערכות בו. לא מומלץ להשתמש בתאורה חזקה במיוחד באקווריום בו משוכן דג זה, משום שהוא מבלה את רוב זמנו באמצע ובחלקו העליון של האקווריום, ותאורה חזקה עלולה להכניסו לסטרס מיותר. בשל היות הגופי דג קטן ורגוע, מומלץ בחום לדאוג לו למקומות מסתור רבים באקווריום במידה והוא נמצא עם דגים אחרים. סיבה נוספת לדאגה למקומות מסתור אלה, היא מנהגם של דגים רבים "לנשנש" את זנבות דג הגופי המוארכים והמושכים בצבעם.
שותפים מתאימים
דג הגופי הינו דג רגוע ושליו, אשר לא יפגע בכלל מיני הדגים למעט דגיגים (שרצים). שותפים מתאימים לדג הגופי יהיו דגי קהילה שונים וציקלידים ננסיים שקטים, אשר אינם מהווים לו איום. אין לשכן את דג הגופי עם ציקלידים ודגים טורפים או עם דגים שמגיעים לגודל גדול ממנו באופן ניכר.
זיהוי בין המינים
קל ומוחלט. הזכרים יהיו צבעוניים בהרבה מן הנקבות(בעיקר באזור הזנב ואחורי הגוף) ויגדלו לגודל קטן מהן(הנקבות יגדלו לגודל של כ5 ס"מ בממוצע, בעוד שהזכרים יגדלו לגודל של כ4-4.5 ס"מ בממוצע). דרך נוספת להבדיל בין זכרי הגופי לנקבות היא השוני בסנפיר האנאלי של שני המינים. סנפיר זה אצל הזכרים יהיה מוארך ושפיצי, בעוד שאצל הנקבות הוא יהיה קצר ו"מעוגל" יותר מאצל הזכרים. שיטה זו תקפה אצל כלל משריצי החיים המוכרים והנפוצים.
רבייה
אפשרית בהחלט ואף קלה. הגופי מתרבה בשיטת השרצת דגיגים חיים- הנקבות משריצות דגיגים חיים, אשר מתפקדים באופן עצמאי מרגע היוולדם. שיטת רבייה זו מקנה לגופי יתרון על דגים רבים אחרים במקורות מים בם הוא נמצא בטבע. על מנת לעודד רבייה, יש לשכן להקת גופים ביחס של זכר על כל שלוש נקבות באקווריום רבייה יעודי. באקווריום הרבייה יש לשמור על תנאים מינימאליים וערכי מים סבירים בלבד. מומלץ לעצב אקווריום זה בין היתר באמצעות צמחייה צפופה. לאחר זמן קצר ביותר של שהות הלהקה באקווריום, יהיה אפשרי להבחין בהריונות של הנקבות השונות בלהקה, ועד מהרה גם כן בהשרצות. ההריונות יתבטאו ב"התנפחות" של בטן ובהופעה והתכהות של כתם שחור בקצה בטנן. כתם זה הוא בעצם עיניהם של הדגיגים הנמצאים בבטן הנקבה. זמן ההריון נע בין 30 ל40 ימים בהתאם לתנאים באקווריום ולמצב הנקבה ההריונית. לאחר זמן ההריון, תשריץ נקבת הגופי בין 1 ל100 שרצים בממוצע(יתכן ויושרצו אף יותר). השרצים נולדים עצמאיים, וישחו בחופשיות מרגע היוולדם והלאה. לאחר השרצת קבוצת דגיגים ע"י נקבת גופי, יש להפרידם מן ההורים מחשש שיאכלו. אופציה נוספת היא להוסיף מקומות מסתור רבים באקווריום הרבייה(כגון צמחייה חייה צפופה), אשר ישמשו את הדגיגים כמקומות מסתור מהוריהם. את דגיגי הגופי יש לשכן באקווריום שנפחו החל מ20 ליטרים. באקווריום זה יש לדאוג לתנאים דומים לאלה שאליהם הורגלו הדגיגים באקווריום הרבייה. את דגיגי דג הגופי ניתן להאכיל במזון הורים גרוס דק או במזון דגיגים יעודי. בנוסף, אפשר להאכילם גם בארטמיה צעירה(ארטמיה מובקעת) או במזונות מיניאטוריים אחרים.
מזון מומלץ
הגופי מוגדר כאומיבור(אוכל כל). בטבע הוא ניזון בעיקר מיצורים ימיים וחרקים מזעריים ומשיירי צמחים. בשבי יש להאכילו במזונות מסחריים שונים המתאימים לדגי קהילה/משריצי חיים. גיוון בשרי באמצעות האכלה בתולעי דם קפואות/ ארטמיה קפואה היא אופציה אפשרית ומזינה בהחלט עבור דג זה. יש לזכור שבהתאם לגודלו, לדג הגופי יש פתח פה קטן מאוד, ולכן יש להאכילו אך ורק במזונו אש ניתנים לבליעה בשלמות על ידו.