כללי
שפמנון הקוקייה היינו תוספת אידאליסטית ומעניינת לאקווריום מלאווי או טנגניקה. השפמנון קוקייה נמצא באגם טנגניקה בקבוצות של מאות שפמנונים בעומקים של 40 מטר. שפמנון הקוקייה בדרך כלל פעיל יותר בשעות היום מאשר שאר הSynodontis, במיוחד כאשר יש קבוצה קטנה באקווריום. שפמנון הקוקייה נקרא כך בגלל שיטת הרבייה שלו, בדומה לציפור הקוקייה, ברגע שיש זוג ציקלידים באזור שפמנון הקוקייה יעקוב אחריהם עד לרגע ההזדווגות, כשהציקלידים יזדווגו הנקבה תפזר את ביציה לתוך ביצי הציקליד המארח.
גידול באקווריום
שפמנון הקוקייה עשוי להיות אגרסיבי כלפי Synodontis אחרים ורצוי לגדלו בקבוצה של לפחות 3 פריטים. קבוצה קטנה יותר תגרום לאגרסיביות כלפי שאר דיירי האקווריום, ככול שהקבוצה גדולה יותר תהייה פחות אגרסיביות כלפי שאר הדגים וכלפי הלהקה עם מקומות מסתור מרובים כגון מערות. אם מחזיקים את שפמנון הקוקייה כדג בודד הוא יהיה יותר אגרסיבי ופחות פעיל באור היום. את שפמנון הקוקייה רצוי לגדל באקווריום של אגם מלאווי או טנגניקה בגלל שיטת הרבייה שלו.
שותפים מתאימים
את שפמנון הקוקייה מומלץ לגדל בלהקה של לפחות 3 פריטים להפחתת האגרסיביות. שפמנון הקוקייה נוטה לתוקפנות כלפי דגים קטנים ממנו ויאכל כל דג אשר נכנס לו לפה.
זיהוי בין המינים
אפשרי אבל קשה, רק בעונת הרבייה ניתן להבדיל בין המינים. לנקבות תהייה בעונת הרבייה "פטמת הפפילה" עגולה ולזכר יהיה פטמה מחודדת בגודל של כ3-5 מ"מ.
רבייה
לשפמנון הקוקייה יש שיטת רבייה מסקרנת וייחודית הדומה לציפור הקוקייה. ברגע שנוצר זוג, הם יתחילו לרחרח אחד את השני בדומה לכלבים, הנקבה תטיל ביצים בחצץ והזכר יפרה אותם. אחרי ההפריה האם תאסוף את הביצים לפייה והזוג יחפש ציקלידים מזדווגים. ברגע שהזוג מצא ציקליד מארח הם יתחילו להפריעה לציקלידים ברבייה ובזמן הזה הנקבה תוציא את הביצים המופרות אל ביצי הציקליד המארח. האמא המארחת תשמור על שתי סוגי הביצים. ביצי שפמנון הקוקייה יפקעו ראשונים ויוכלו את ביצי הציקליד המארח (בכל מקרה כזה לפחות 10% מהביצי הציקליד שורדים).
מזון מומלץ
שפמנון הקוקייה אוכל הכל, את שאריות האוכל בחצץ. מומלץ להביא לו אוכל יעודי שוקע ומדי פעם ארטמיה, שרימפסים ותולעי דם קפואות.