- הנושא הזה ריק.
-
מאתתגובות
-
05/03/2014 בשעה 23:07 #28156Fishy – פישימנהל בפורום
עקרונות בסיסים בהקמת מערכת מים מלוחים.
המידע הבסיסי ביותר (ברמת העקרון) בנוגע להקמה של כל מערכת מים מלוחים, הוא המידע שתמצאו במאמר זה. כל אדם שמנסה להקים מערכת שכזו צריך להכיר את עקרונות אלה, ולפעול על פיהם. ללא דיוק בעקרונות אלה (ברובם), המערכת לא תהיה מתאימה לאכלוס של בעלי חיים, ולא תסב לבעליה שום הנאה (אלה אם כן אתם אוהבים לגדל סלעים…).
עקרון 1# מחזור החנקן ("סייקל")
כל אורגניזם חי יוצר פסולת אורגנית, שמתפרקת במיכל לפי מחזור החנקן. לפי מחזור החנקן, הפסולת, אשר מתחילה את שלביה כ"אמוניה", אשר רעילה לתושבים במיכל הביתי, מתעכלת על ידי בקטריות "חיוביות" ל"ניטראט", שרעיל לתושבי האקווריום רק במינונים גבוהים מאוד.
כיוון שכולנו מכירים את התהליך וכיצד לבצע אותו, לא ארחיב בנושא זה, רק אזכיר, שבמיכל מים מלוחים, כדאי מאוד לא לקחת סיכונים ולתת לסייקל חודש ושבוע, ולא פחות, אפילו במקרה והאמוניה והניטריט התאפסו.
מאמר בנוגע לסייקל: https://www.fishy.co.il/forum.asp?postid=244708&l=426893
עקרון 2# מליחות (Specific Gravity)
באקווריום מים מלוחים, כפי שניתן להבין, יש צורך במלח. המליחות במיכל נקבעת לפי הצפיפות של המלח במים, ביחס למים טהורים. המליחות נמדדת בסולם של אלפיות (1.0XX) כאשר מים טהורים הם 1.
ערכי מליחות בסוגי המיכלים השונים:
סוג האקווריום:
מליחות:
מרינה
1.021
ריף ללא SPS
1.023
ריף בעל SPS
1.025
את המליחות במיכל שלנו נרצה לדעת במדויק, והדרך היחידה לדעת מליחות זו בצורה מדויקת היא בעזרת רפרקטומטר:
המראה בעינית הרפרקטומטר:
ניתן לרכוש רפרקטומטר כמעט בכל חנות דגים שמחזיקה מים מלוחים, או באיבי.
בארץ מחירו של "רפרקטומטר מקצועי" יהיה בין 200-500 שקלים, בעוד שרפרקטומטר מאיבי, שיעשה עבודה מצוינת לפחות באותה הרמה של הרפרקטומטר המקצועי שהוזכר למעלה, יעלה בין 70-150 שקלים.
טיפ חיצוני:
במקרה ואתם רוכשים רפרקטומטר באיבי, יש לשים לב שאתם קונים רפרקטומטר, המיועד לבדיקת מליחות, ולא רפרקטומטר ליין.
עקרון 3# חומציות המים- PH
PH, או חומציות המים, מתייחס לריכוז יוני הידרוקסיד בתמיסה מסוימת. כמובן שמשפט חסר כל משמעות ולא אומר לי או לך שום דבר, לכן אנסה להסביר את המובןPH" " בצורה יותר ברורה.
PH מודד בעצם את החומציות של תמיסה מסוימת (לדוגמא, המים באקווריום שלנו). כאשר PH גבוה (7-14) הוא פחות חומצי (נקרא "בסיסי") וPH נמוך הוא יותר חומצי.
טבלה המדגימה את ערכי הPH:
לדוגמא, PHשל לימון ממוצע, הוא בין 2-2.5, בעוד שPH של חלב, הוא בין 10-11.
דוגמאות לPH בתמיסות מחיי היומיום:
במיכל כמו שלנו (מים מלוחים) PH אידיאלי הוא 8.3 לעומת זאת, גם אם ה-PH במיכל שלנו לא עומד על 8.3, אבל נשאר קבוע פחות או יותר, עדיין לא הגיע סוף העולם (בשביל שוכני האקווריום לפחות…) כל עוד הPH במיכל שלנו לא עולה על 8.3 ולא יורד מ7.75, אנחנו נהיה בסדר. במקרה והוא לא נמצא בין הפרמטרים המוזכרים לעיל, ישנם מספר דרכים להתמודד עם הבעיה. (הדרכים העיקריות הן שימוש בבאפר, הגדלת שטח הפנים של המים עם האוויר, ועוד.)
מאמר בנוגע לPH- https://www.fishy.co.il/forum.asp?postid=427255&l=434279
עקרון 4# פילטרציה.
במערכת המים המלוחים, על מנת לשמור על בעלי החיים והאקווריום עצמו במצב טוב, יש צורך בפילטרציה מתאימה. ללא פילטרציה שמסוגלת לתמוך במערכת שלנו, הסיכויים שהמערכת תשגשג נמוכים למדי.
בפילטרציה במים מלוחים ישנן שלוש קטגוריות:
-פילטרציה ביולוגית.
-פילטרציה מכנית.
-פילטרציה כימית.
פילטרציה ביולוגית:
הפילטרציה הביולוגית במיכל מסתמכת על הבקטריות החיוביות שהזכרנו קודם שמטפלות במים במיכל. מרבית הבקטריות במיכל שלנו הן הבקטריות של מעגל החנקות (Nitrifying bacteria). כפי שהזכרנו במסגרת העקרון הראשון, הבקטריות הן היחידות שמאפשרות חיים באקווריום הביתי, כיוון שהן היחידות שמסלקות מהמים את הפסולת הרעילה (אמוניה) ומפרקות אותה לניטראט, שאינו מזיק אלא בכמויות גדולות. ללא הבקטריות לא היו מתאפשרים חיים במיכל, ולכן הן חלק חשוב מאוד בכל מערכת מים מלוחים.
למזלנו, הפילטרציה הביולוגית תמשיך מעצמה, כל עוד המערכת בריאה ומחומצנת.
פילטרציה מכאנית:
הפילטרציה המכאנית מסתמכת על חומר מסוים (בדרך כלל פרלון, ספוג או גרב מיקרונית) שתסנן בצורה פיזית את המים במיכל. האביזר המסנן מונע מחלקיקים גדולים במים לעבור, בעוד שהמים עוברים ויוצאים מהצד השני נקיים יותר.
(חשוב מאוד לזכור שספוגים מסויימים לא מתאימים לריף, כיוון שהם עלולים להקפיץ דרמטית את כמות הניטראט במיכל בזמן קצר ובכך להפר את האיזון, כך שיש לדאוג לספוגים מתאימים, שבדרך כלל לא אפקטיבים או זולים כמו פרלון לדוגמא.)
סוגי סינון מכאני מוכרים הם:
פרלון:
ספוג:
גרב מיקרונית:
פילטרציה כימית:
פילטרציה כימית היא חלק יחסית מסובך במערכת הפילטרציה במיכל שלנו, כיוון שהיא מסתמכת על כימיה להסיר מהמיכל שלנו חומרים שונים בדרכים שונות. לרוב, בצורה של ספיחה. לדוגמא, סופח פוספאט.
סופח פוספאט הינו חומר אשר סופח אליו יונים של פסופאט מהמים. אתה אינך מסוגל לחזות בתהליך זה, אך הוא מתרחש ללא הפסקה.
במסגרת הפילטרציה הכימית במיכל שלנו, אנו נשתדל לשים דגש על שני חומרים שאינם רצוים במיכל שלנו בעיקר. ניטראט, ופוספאט.
לרוב הסופחים מגיעים בשני צורות עיקריות, נוזל ומוצק, כאשר הנוזל זקוק לרוב לפורק חלבונים חזק אשר מסלק את החומר הסופח מהמים לאחר שספח אליו את החומרים, והמוצק זקוק לקולונה שתעביר דרכו את המים במיכל בצורה אפקטיבית.
קולונה: (מחירי הקלונות נעים בין מאות שקלים לאלפי שקלים, ויש לבחור את האחת המתאימה לצרכיך ולתקציבך.)
דוגמא לסופח נוזלי מצוין הוא הנופוקס של רד סי:
(עבור 500 מילילטר המחיר הוא 50-100 שקלים, עבור 100 מיליליטר, בין 120-150 שקלים.) דוגמא לסופח מוצק הוא פחם לאקווריום:
(פחם טוב אמור לעלות בערך 100 שקלים לחצי קילו.) כמו כן, ישנו מוצר מסיום הנקרא ביו פלסטיק, המדיה עשויה מפולימר מתכלה, שמשתחרר למים על ידי הזרמה חזקה של מים דרך המדיה. החומר מעודד פירוק של ניטראט ופוספאט, ונאסף על ידי הפורק, כך החומרים יוצאים מהמערכת. (מעין סופח מוצק, שנאסף כמו חומר נוזלי).
ביופלסטיק
(ביו פלסטיק של טו ליטל פיש עולה בין 300-400 שקלים לקילו.): במסגרת מערכת המים המלוחים שלך, אתה תזדקק לכל העקרונות המוזכרים לעיל, ומחויבותך היא לזכור ולהפנים עקרונות אלה לחלוטין, כיוון שללא עקרונות אלה וישומם באקווריום, האקווריום לא יוכל להתקיים. כמו כן, כדאי מאוד להכיר את המוצרים ההכרחים והאלה הלא מומלצים, על מנת שלא לבזבז את כספך על דברים לא נחוצים ואף לא רצויים.
בהצלחה. רועי.
-
מאתתגובות
- יש להתחבר למערכת על מנת להגיב.